Nieuws
maandag mei 01, 2017

Enorme zonnevlam

NASA.Twee kleine sterren hebben begin dit jaar een enorme zonnevlam voortgebracht. Zo'n vlam is een uitbarsting van deeltjes. De explosie was 10.000 keer zo fel als de grootste vlam die ooit bij onze zon is gemeten. 
Een zonnevlam ontstaat door magnetische velden op sterren, zoals de zon. Die velden bewegen en beïnvloeden elkaar.
Daardoor kan spanning zich opbouwen. Als die energie vrijkomt, schiet de ster een wolk van
deeltjes de ruimte in als ontlading. Die deeltjes zorgen op aarde voor het poollicht.
Op 23 april was er zo'n 'sterrenvlam' bij twee sterren die om elkaar heen draaien. De Amerikaanse ruimtetelescoop Swift zag dat.
Het licht van de zonnevlam was een paar minuten lang zelfs helderder dan de beide sterren bij elkaar. De temperatuur in de explosie was ongeveer 200 miljoen graden. Dat is twaalf keer zo heet als de kern van onze zon.
Ongeveer drie uur later was het weer raak. De sterren produceerden een tweede zonnevlam, die bijna even fel was als de eerste. In de twee weken erna kwamen er nog een stuk of vijf vlammen, maar die werden steeds zwakker. De onderzoekers vergelijken het met de naschokken van een aardbeving.
Opmerkelijk
De twee sterren zijn drie keer zo klein als onze zon. Dat maakt het opmerkelijk dat ze zulke enorme vlammen kunnen produceren. ''We hadden geen idee dat ze dit in zich hadden'', aldus onderzoekster Rachel Osten.
De gigantische uitbarstingen komen doordat de beide sterren heel jong zijn en heel snel om hun as draaien. Daardoor bouwen ze veel magnetische spanning op. Onze zon is veel ouder en draait rustiger om zijn as. Aardbewoners hoeven dus niet te vrezen voor zulke grote vlammen.( Bron Nu.nl )
СНПЧ А7 Тюмень, обзоры принтеров и МФУ

Studenten Chat

De 3e print editie van dit schoolsemester is nu ook online te lezen, klik hier

 

 

Geef opa of oma een origineel cadeau, kost jou bijna niets en zij krijgen: Elke 2 maanden een glossy magazine, regelmatig voordeelbonnenboekjes en elk jaar een luxe grote agenda per post ;)

seniorenaanbieding 

 
 
____________________________________________________________________________
Heb je een vraag, leuk bericht of tip?
Stuur deze op naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

We hebben 8 gasten en geen leden online

Studeren in Vlaanderen het loont de moeite
sid

Inholland1a