Home
dinsdag oktober 17, 2017

belgievlag

Voor Nederlandse studenten zijn Vlaanderen en het district Brussel een bijzonder goed alternatief voor het volgen van een HBO of Universitaire studie. Het jaarlijkse collegegeld is er bijna 50% lager ( 2015  € 950,-- i.p.v. de € 1960,-- in Nederland ), de aangeboden kamers/appartementen zijn groter en goedkoper, het pintje in België
bevat 2 X meer gerstenat als in Nederland voor hetzelfde bedrag, geen of minder kosten voor aanschaf studieboeken en ben je eenmaal geslaagd aan een Belgische Hogeschool of Universiteit dan ligt Europa aan je voeten qua goed betaalde functies.
Zijn de Nederlandse Hogeschool en Universiteits papieren dan minder als die bij onze zuiderburen? Nee, het feit dat je een studie afrondt in een ander land is voor veel  bedrijven van groter belang als examencijfers, je hebt immers gedurende 4 tot 6 jaar aangetoond ver van huis zelfstandig te kunnen studeren en mede daardoor loop je een paar jaar voor op leeftijdgenoten die hun studie plus examen in eigen land hebben voltooid en behaald. Het maakt dus niet uit of je nu In België of Lithuania ( universiteit van Vilnius ) afstudeert zolang het maar een ander land is als je geboorteland.
Hetzelfde geldt dus ook omgekeerd, een Belgische student blijft, gedurende zijn/haar studie, veelal bij de ouder(s), gaat dus niet op kamers. Voltooien zij hun studie echter in een ander land, bijvoorbeeld Nederland, dan krijgen zij, gedurende de studie ook een veel grotere zelfstandigheid en zullen na de studie sneller een goed betaalde functie in de maatschappij gaan vervullen.
Het zou, voor een beter eindresultaat qua afgestudeerden mooi zijn als er een Europese regelgeving komt die het verplicht stelt dat een HBO/academisch/Universitair student de studie in een ander EU land volgt als het eigen geboorteland maar ik denk dat zo’n verplichte regel er pas kan komen als de lokale regeringen  zich echt onderdeel voelen van 1 Europa.
Tot die tijd is het voor de Nederlandse student handig om, met het studie leenstelsel op komst, de rekenmachine er bij te pakken en eens te berekenen of het volgen van een studie in het buitenland, bijvoorbeeld België, verstandig is. Voor onze Vlaamse lezers geldt natuurlijk hetzelfde, U krijgt in Nederland te maken met een hoger collegegeld maar daar staat tegenover dat onze supermarkten een 20 procent voordeliger zijn als thuis en U heeft straks zoveel zelfstandigheid gekregen dat U, na een succesvol examen, zeer snel in aanmerking komt voor een mooie baan met een plezant bijbehorend salaris.
  
 

Op het strand of in de tuin

Barbecueweer
Amsterdam of klik en kies je eigen stad
Weeronline.nl - Meer barbecueweer in 
weeronline.nl Altijd jouw weer