Nieuws
maandag mei 01, 2017

NL ers studeren in België en Belgen in Nederland, een utopie?

belgievlag

Voor Nederlandse studenten zijn Vlaanderen en het district Brussel een bijzonder goed alternatief voor het volgen van een HBO of Universitaire studie. Het jaarlijkse collegegeld is er bijna 50% lager ( 2015  € 950,-- i.p.v. de € 1960,-- in Nederland ), de aangeboden kamers/appartementen zijn groter en goedkoper, het pintje in België
bevat 2 X meer gerstenat als in Nederland voor hetzelfde bedrag, geen of minder kosten voor aanschaf studieboeken en ben je eenmaal geslaagd aan een Belgische Hogeschool of Universiteit dan ligt Europa aan je voeten qua goed betaalde functies.
Zijn de Nederlandse Hogeschool en Universiteits papieren dan minder als die bij onze zuiderburen? Nee, het feit dat je een studie afrondt in een ander land is voor veel  bedrijven van groter belang als examencijfers, je hebt immers gedurende 4 tot 6 jaar aangetoond ver van huis zelfstandig te kunnen studeren en mede daardoor loop je een paar jaar voor op leeftijdgenoten die hun studie plus examen in eigen land hebben voltooid en behaald. Het maakt dus niet uit of je nu In België of Lithuania ( universiteit van Vilnius ) afstudeert zolang het maar een ander land is als je geboorteland.
Hetzelfde geldt dus ook omgekeerd, een Belgische student blijft, gedurende zijn/haar studie, veelal bij de ouder(s), gaat dus niet op kamers. Voltooien zij hun studie echter in een ander land, bijvoorbeeld Nederland, dan krijgen zij, gedurende de studie ook een veel grotere zelfstandigheid en zullen na de studie sneller een goed betaalde functie in de maatschappij gaan vervullen.
Het zou, voor een beter eindresultaat qua afgestudeerden mooi zijn als er een Europese regelgeving komt die het verplicht stelt dat een HBO/academisch/Universitair student de studie in een ander EU land volgt als het eigen geboorteland maar ik denk dat zo’n verplichte regel er pas kan komen als de lokale regeringen  zich echt onderdeel voelen van 1 Europa.
Tot die tijd is het voor de Nederlandse student handig om, met het studie leenstelsel op komst, de rekenmachine er bij te pakken en eens te berekenen of het volgen van een studie in het buitenland, bijvoorbeeld België, verstandig is. Voor onze Vlaamse lezers geldt natuurlijk hetzelfde, U krijgt in Nederland te maken met een hoger collegegeld maar daar staat tegenover dat onze supermarkten een 20 procent voordeliger zijn als thuis en U heeft straks zoveel zelfstandigheid gekregen dat U, na een succesvol examen, zeer snel in aanmerking komt voor een mooie baan met een plezant bijbehorend salaris.
  
 
СНПЧ А7 Тюмень, обзоры принтеров и МФУ

Studenten Chat

De 3e print editie van dit schoolsemester is nu ook online te lezen, klik hier

 

 

Geef opa of oma een origineel cadeau, kost jou bijna niets en zij krijgen: Elke 2 maanden een glossy magazine, regelmatig voordeelbonnenboekjes en elk jaar een luxe grote agenda per post ;)

seniorenaanbieding 

 
 
____________________________________________________________________________
Heb je een vraag, leuk bericht of tip?
Stuur deze op naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

We hebben 5 gasten en geen leden online

Studeren in Vlaanderen het loont de moeite
sid

Inholland1a