Featured
woensdag juli 28, 2021

studkHet tekort aan studentenkamers is enorm, het kameraanbod groeit niet mee met het aantal studenten maar ook de steeds strengere regelgeving rondom het verhuren verplicht je bijna om al vroeg te starten met het zoeken naar een dak boven je hoofd tijdens de toekomstige opleiding in een andere gemeente. Bijgaand alvast 10 tips (Bron Kamers.nl)

 

 

 

 

 

1 Spreid je kansen

Natuurlijk is het verleidelijk om je vol te richten op die geweldig grote kamer in het centrum. Maar realiseer je wel dat je vast niet de enige kaper op de kust bent. Zeker bij de grotere studentenkamers kan het gebeuren dat je bij een hospiteeravond met twintig of meer concurrenten te maken hebt. Staar je daarom niet blind op die ene kamer, maar ga ook even kijken bij die kamer die er op de foto’s niet zo gelikt uitzag. In het echt kan het altijd meevallen en misschien heb je wel een goede klik met de huisgenoten. Bovendien zal de concurrentie niet zo moordend zijn.

 

2 Handel snel

Kom je een interessante kamer tegen op Kamers.nl? Reageer dan zo snel mogelijk. Het zal niet de eerste keer zijn dat er in korte tijd zoveel reacties binnenkomen dat de huidige bewoners het wel genoeg vinden en de advertentie vroegtijdig verwijderen. Wacht dus niet te lang met het sturen van dat mailtje.

 

3 Zet je netwerk in

Het is net als met solliciteren: het helpt gewoon als je een groot netwerk hebt. Dus vertel iedereen die het horen wil dat je een kamer zoekt, plaats een bericht op alle sociale media en wie weet is er iemand die een kamer voor je heeft. Als je via via ergens kunt hospiteren, heb je al gauw een streepje voor ten opzichte van een compleet onbekende.

 

3 Plaats een oproep

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot Facebook of Instagramvoor een oproep. Sterker nog: hoe meer publiciteit, hoe beter. Hang een ouderwets briefje op het prikbord van je (hoge)school of universiteit of - als je helemaal wilt opvallen - knutsel een eigen “wie-heeft-er-een-kamer-voor-mij-website” in elkaar. Hoe meer aandacht je trekt, hoe groter de kans dat je een kamer vindt.

 

4 Huur met maten

Als je geen behoefte hebt aan een studentenhuis vol enge nieuwe mensen, kun je natuurlijk eens kijken of je geen vrienden of vriendinnen hebt die in dezelfde stad een kamer zoeken. Met z’n tweeën, drieën of vieren kun je vaak veel goedkoper uit zijn dan als je allemaal los gaat huren. Of, als je helemaal geluk hebt: misschien heeft een van jullie wel ouders of andere familieleden die iets te besteden hebben. Wat als zij nou een huisje kopen en dat aan jullie verhuren? Met een beetje creativiteit (en de juiste contacten) kun je een hoop geld besparen.

 

5 Bekijk het anti-kraak-aanbod

Voor wie het niet erg vindt om niet al te veel zekerheid te hebben, kan anti-kraak wonen een uitkomst zijn. Vaak heb je een enorme ruimte voor jezelf en betaal je maar een schijntje. Google eens op ‘anti-kraak’ en ontdek of er iets voor je tussen zit.

 

6 Overweeg tijdelijke huur

Zeker als je nog twijfels hebt of het uitwonende studentenleven iets voor jou is, kan het geen kwaad om voor enkele maanden een kamer te huren. Er zijn altijd wel studenten die tijdelijk naar het buitenland gaan of om een andere reden hun crib voor bepaalde tijd verhuren. Bevalt het je niet, dan ben je zo weer terug bij paps en mams. En zit je wel op je plek? Dan komt er vanzelf wel een keer een kamer permanent vrij in het studentenhuis. Drie keer raden wie er dan als eerste in aanmerking komt...

 

7 Bekijk het aanbod van een studentenhuisvester

Vaak hebben studentensteden een orgaan dat specifiek de huisvesting van studenten regelt. Deze studenten huisvesterswerken vaak wel met een wachtlijst, maar daar staat tegenover dat de bijkomende kosten (borg, bemiddelingskosten) vaak veel lager uitvallen dan bij particuliere huur.

 

8 Word lid van een studentenhuisvestingsvereniging

Oké, het moet misschien niet de hoofdreden zijn om lid te worden, maar het aanbod aan verenigingshuizen kan een mooi extraatje zijn. Zeker de grotere verenigingen hebben vaak mooie huizen, die meestal exclusief aan leden worden verhuurd. Dus als je toch al in gedachte had om bij een vereniging te gaan, zou dit het laatste zetje kunnen zijn dat je nodig hebt.

 

9 Kijk uit voor oplichters

Een laatste tip: wees op je hoede voor oplichters. Als de huurprijs van een prachtige kamer bijvoorbeeld opvallend laag is, dan bestaat de kans dat je met een nepper van doen hebt. Is de huur daarentegen ontzettend hoog en komen er van alle kanten kosten bij, denk dan goed na of je dit ervoor over hebt. En zoek via internet altijd even de naam van de verhurende instelling of, als je deze weet, de naam van de huisbaas of eigenaar. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan als het contract eenmaal getekend is.

 

10 Indien je dan nog geen kamer hebt kunnen vinden

Ondanks alle moeite die je je je getroost kan het voorkomen dat het vinden van een kamer toch niet lukt. Een laatste redmiddel is dan een verhuurmakelaar, de panden die zij aanbieden zijn veelal een veelvoud van hetgeen je normaliter aan kamerhuur zou betalen, aan de andere kant hebben die panden een groot oppervlak en bestaan uit meerdere kamers, huiskamer, keuken en meer. In overleg met de makelaar en de pand eigenaar zou je, samen met een aantal andere studenten, kunnen huren.

Op het strand of in de tuin

Barbecueweer
Amsterdam of klik en kies je eigen stad