Featured
woensdag juli 28, 2021

mcdonaldZe hebben overal ter wereld dezelfde smaak en ze zien er ook overal hetzelfde uit: de frietjes van McDonald's. Hoe flikken ze dat? Gerustelling: ze worden wel degelijk van aardappelen gemaakt. Maar patat is slechts één van de twaalf bestanddelen.
Grant Imahara, gastheer van 'Mythbusters',

bezocht de frietfabriek van McDonald's in de Amerikaanse staat Idaho om er het productieproces te ontrafelen.

Dit krijg je zoal naar binnen als je friet eet bij McDonald's

1 * Dimethylpolysiloxane: een soort silicone die je ook aantreft in speelgoedblubber. Het is een organisch polymeer en Wikipedia leert ons dat het kleurloos, niet-ontvlambaar en ook niet giftig is.
2 * Tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen. Nadat de patatjes gesneden zijn, worden ze gesausd met een mix van:
3 * Koolzaadolie
4 * Sojaolie
5 * Natuurlijke rundsaromaten
6 * Gehydrolyseerde tarwe
7 * Gehydrolyseerde melk
8 * Citroenzuur
9 * Dimethylpolysiloxane (E900): ook een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Hier gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Kan je ook tegen hoofdluizen gebruiken.
10* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te bekomen na het frituren.
11* Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.
12* Zout

Op het strand of in de tuin

Barbecueweer
Amsterdam of klik en kies je eigen stad