Home
dinsdag oktober 17, 2017

geslaagd2De onderzoekers van Vacatures.nl zijn het er unaniem over eens, doorstuderen loont, toch scheelt het 100den euro's per maand of je nu een HBO- of  universitaire opleiding hebt afgerond, zij onderzochten o.a. hoeveel je kunt verdienen, de kans op een baan, vast contract en, voor de levensgenieters, met welke functie je het minst hoeft te werken en toch een leuk salaris verdient, lees hun bevindingen (tip)

Met welke studie verdien je het meest?

Absolute koploper wat het salaris betreft is Tandheelkunde. Anderhalf jaar na afstuderen verdient de gemiddelde tandarts 5.450 euro bruto per maand. Het gat met de nummer 2, Verloskunde (3.575 euro) is groot. Op een gedeelde derde plaats volgen de hbo-opleiding Zee- en luchtvaart en de groep academische opleidingen die is ondergebracht onder de noemer ‘Bèta en beleid’. Hiertoe behoren onder meer de studies Technische bestuurskunde, Business & Innovation en Technische innovatiewetenschappen. Andere studies die boven de grens van 3.000 euro uitkomen zijn Econometrie, Geneeskunde, Fiscaal recht en Constructiestudies. Uit eerder onderzoek bleek al dat starters met een bèta-achtergrond vaak goed verdienen. Over het algemeen leveren academische studies een hoger salaris op dan hbo-opleidingen, al is het salaris van hbo’ers wel sneller gestegen.

Meest-lucratieve-opleidingen

Brutosalaris-hbo-wo-per-maand

Met welke opleiding vind je het snelst een baan?

De hbo-opleiding Mondzorgkunde levert van alle studies het snelst een baan op. Afgestudeerde mondhygiënisten vinden gemiddeld binnen 0,8 maanden een baan op niveau. Ook studenten Informatica (1,1) en Elektrotechniek (1,2) hoeven niet lang zonder werk te zitten. Van de wo-opleidingen bieden Elektrotechniek en Geneeskunde de beste baankansen, beide met 3,1 maanden tot aan de eerste baan op niveau. Gemiddeld duurt het voor afgestudeerde hbo’ers 4,4 maanden totdat ze een baan op niveau hebben gevonden, tegenover 6,8 maanden voor academici.

Opleidingen-snelst-een-baan

Met welke opleidingen werk je het meest? En met welke het minst?

De langste werkweek wordt gemaakt door afgestudeerden van de opleiding Zee- en luchtvaart: zij werken gemiddeld 51,4 uur per week. Op enige afstand volgen de studies Economie (46) en Fiscaal recht (45,8) die eveneens ruim boven de veertig uur uitkomen. De kortste werkweek wordt gemaakt door logopedisten, die gemiddeld 25 uur per week werken. Ook de opleidingen Pedagogiek (26,9), Culturele en maatschappelijke vorming (27,2) en Creatieve therapie (27,6) leveren een relatief korte werkweek op. Over het algemeen werken academici (39,7) meer uren per week dan hbo'ers (36,8).

Gemiddelde-duur-werkweek

Studies met de meeste kans op een vast contract

Het klinkt nokma als een sprookje maar ze zijn er nog, vaste contracten. Van de academische studies levert Econometrie de grootste kans op een vast contract op: 64% van de afgestudeerden heeft na anderhalf jaar een vaste arbeidsovereenkomst, of heeft hier uitzicht op. Ook Informatica (63%), Informatiekunde (61%) en Fiscale economie (61%) bieden een bovengemiddelde kans op een contract voor onbepaalde tijd. Voor hbo’ers biedt Zee- en luchtvaart de gunstigste vooruitzichten wat betreft een vast contract, met een percentage van 67%. Eveneens positief zijn de perspectieven bij Informatica (63%), Lerarenopleiding exacte vakken (61%), Lerarenopleiding talen (60%) en Diagnostiek (60%).

Kans-op-vast-contract

Dus: welke studie wordt het?

Welke factoren het belangrijkst zijn, verschilt natuurlijk per persoon. Maar welke opleidingen scoren allround goed? Wanneer gekeken wordt naar het startsalaris, de snelheid waarmee afgestudeerden een baan vinden en de kans op een vast contract, komen Zee- en luchtvaart (hbo) en Econometrie (wo) als beste uit de test. (Bron Vacatures.nl )

 

Op het strand of in de tuin

Barbecueweer
Amsterdam of klik en kies je eigen stad
Weeronline.nl - Meer barbecueweer in 
weeronline.nl Altijd jouw weer